Inwoners, bedrijven en instellingen van gemeente Weststellingwerf die elektrisch autorijden maar geen eigen parkeerterrein of oprit hebben, kunnen kosteloos een openbare laadpaal aanvragen.

Ben je (binnenkort) in het bezit van een elektrische auto, dan kun je een openbare laadpaal aanvragen. Deze laadpaal gebruik je dan samen met anderen. 

Aanvragen openbare laadpaal(externe link)

Het aanvragen van een openbare laadpaal

Het is vanaf nu mogelijk om een openbare laadpaal aan te vragen. TotalEnergies heeft van de gemeente Weststellingwerf de opdracht gekregen om openbare laadpalen te plaatsen in onze gemeente. 

Via het aanvraagformulier kun je een openbare laadpaal aanvragen in de buurt van jouw woon- of werkadres. Je kunt een aanvraag doen wanneer je (binnenkort) in het bezit bent van een elektrische auto, maar geen mogelijkheid hebt om te laden op eigen (bedrijfs)terrein. Een openbare laadpaal is door iedere EV-rijder te gebruiken en wordt dus niet specifiek voor jou als aanvrager gereserveerd. 

Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Dan kun je een openbare laadpaal aanvragen.

  • Je woont of werkt in de gemeente waarin je een laadpaal aanvraagt.
  • Je werkt aantoonbaar minimaal 18 uur per week in de betreffende gemeente.
  • Je hebt (binnenkort) een elektrische auto en kunt dit aantonen door middel van een (voorlopig) koop- of leasecontract, eigendomsbewijs of vergelijkbaar document. 
  • Er is nog geen openbare laadpaal in jouw nabije woon- of werkomgeving (maximaal 250 m loopafstand van aanvraagadres). Is er wel een laadpaal in jouw woon- of werkomgeving? Dan wordt getoetst of deze laadpaal veel gebruikt wordt. Is dat niet het geval is, dan wordt je aanvraag afgekeurd met als reden dat er al een paal in jouw woon- of werkomgeving is. 
  • Wanneer het om een aanvraag voor een laadpaal in een vergunningplichtig gebied of ontheffingshoudersgebied betreft, dan moet je aantonen dat je een parkeervergunning of parkeerontheffing hebt.

Je kunt dus geen openbare laadpaal aanvragen wanneer je een eigen parkeermogelijkheid hebt. Dat kan een oprit bij je huis of een parkeerterrein bij een bedrijf zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen oprit of een parkeerplaats in de parkeervoorziening van het VvE complex hebt, dan moet je zelf een laadpunt realiseren.

Het aanvraagproces en communicatie

  • Na het invullen van het aanvraagformulier, komt je aanvraag terecht bij TotalEnergies.
  • TotalEnergies behandelt alle aanvragen en is verantwoordelijk voor de plaatsing en exploitatie van de openbare laadpalen in onze gemeente.
  • Na het indienen van je aanvraag krijg je een bevestigingsmail. Je aanvraag wordt vervolgens gecontroleerd; is je aanvraag compleeten of voldoet deze aan de gestelde voorwaarden. Is je aanvraag niet compleet of voldoet deze niet aan de voorwaarden? Dan krijg je hierover een bericht. 
  • Na goedkeuring van de aanvraag zoekt TotalEnergies in samenspraak met de wegbeheerder (de gemeente) in de directe omgeving van uw aanvraagadres naar een geschikte locatie voor de laadpaal. 
  • Indien de aanvraag en het locatievoorstel worden goedgekeurd, vindt na de voorbereiding (het nemen en publiceren van het verkeersbesluit en het realiseren van de netaansluiting) de uiteindelijke realisatie plaats. U ontvangt tussentijds bericht wanneer uw aanvraag zich in een nieuwe stap bevindt en wat de verwachte procesduur is. 
  • Zodra de laadpaal geplaatst en getest is, ontvangt je een laatste bericht. Je kunt vanaf dat moment gebruik maken van de laadpaal. 
  • Het totale proces van aanvraag tot plaatsing duurt ongeveer 8 maanden.