Je vraagt een paspoort aan bij de gemeente waar je woont. Vijf werkdagen later kun je jouw paspoort ophalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Jongeren onder de 18 jaar krijgen een paspoort dat 5 jaar geldig is.

Online aanvragen

Je kunt online een paspoort aanvragen en betalen. Daarvoor heb je DigiD nodig. Na je online aanvraag kom je op afspraak naar het gemeentehuis. Wat neem je mee:

 • Nieuwe recente pasfoto
 • Al je huidige reisdocumenten (ook al zijn ze verlopen)

Vijf werkdagen later kun je je paspoort ophalen. Een paspoort online aanvragen onder de 18 jaar is alleen mogelijk als er digitale toestemming is gegeven van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

DigiD linkPaspoort online aanvragen

Aanvragen op het gemeentehuis

Je kunt je paspoort ook op het gemeentehuis aanvragen. Maak dan een afspraak.

Online afspraak maken

Wat moet ik meenemen?

 • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag en voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die je nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als je een tweede paspoort aanvraagt, neem je bewijzen mee dat je het tweede paspoort nodig hebt.
 • Als je paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neem je het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. Je betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 18 jaar

 • Wanneer het kind jonger dan 12 jaar is kom je (gezaghouder) samen met je kind bij het aanvragen en het afhalen van het paspoort naar het gemeentehuis. Wanneer het kind ouder dan 12 jaar is hoeft de gezaghouder niet mee.
 • Let op! Kinderen tot 18 jaar hebben toestemming nodig van alle mensen die het gezag over het kind hebben. Meestal zijn dit de ouders. Je kunt dit digitaal aan ons doorgeven via onderstaand formulier. 

DigiD linkToestemmingsformulier paspoort kind

Let op! In sommige gevallen heeft een ouder geen gezag over zijn of haar kind. Bijvoorbeeld als ouders niet getrouwd zijn en geen gezamenlijk gezag hebben aangevraagd. Als je geen gezag hebt, hoef je ook geen toestemming te geven. Dit controleren wij in het gemeentehuis tijdens de aanvraag. 

Als het digitaal écht niet mogelijk is, dan kun je een toestemmingsformulier aanvragen via info@weststellingwerf.nl of langskomen op het gemeentehuis.

Wat kost het?

SoortBedrag
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder€ 83,85
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder met spoedaanvraag€ 140,90
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar€ 63,40
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar met spoedaanvraag€ 120,45

Spoedaanvraag

Heb je het paspoort eerder nodig, dan kun je via een spoedprocedure het nieuwe paspoort, in de meeste gevallen, de eerstvolgende werkdag ophalen. Je moet dan wel de aanvraag vóór 13.00 uur hebben ingediend. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden. De extra kosten zijn € 57,05.

Paspoort kwijt of gestolen

Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Je moet het wel melden. 

DigiD linkMelding doen van mijn vermiste paspoort

Je kunt direct een nieuw paspoort aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag onderteken je een Verklaring van vermissing. Als je je paspoort in het buitenland verliest, doe je aangifte bij de politie ter plaatse.

Melden vermoeden van mogelijke fraude van jouw paspoort of identiteitskaart (of een kopie daarvan)

Ben jij slachtoffer van fraude door oneigenlijk gebruik van jouw paspoort of Nederlandse identiteitskaart (of een kopie daarvan)? Of heb je een gegronde reden om te vrezen dat je slachtoffer kan worden van deze fraude, bijvoorbeeld door een datalek op je werk?

 • Maak dan een afspraak om jouw paspoort of identiteitskaart in te leveren en deze eventueel te vernieuwen. Wanneer je vermeld dat het om (vermoedelijke) fraude gaat, zorgt de gemeente dat het huidige nummer van je paspoort of identiteitskaart ook gesignaleerd wordt in het verificatieregister. Er zijn diverse instanties die dit register kunnen raadplegen, als het document voorkomt krijgt die instantie een melding van deze registratie. Hierdoor wordt verder misbruik van je document zoveel mogelijk voorkomen.
 • Daarnaast kun je een melding maken bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI)(externe link) van RvIG. Het CMI ondersteunt slachtoffers bij het oplossen van de gevolgen van identiteitsfraude en kan verder advies geven. Daarnaast vind je daar tips om identiteitsfraude te voorkomen.

Zakenpaspoort

Als je (bijvoorbeeld voor je werk) vaak reist, kun je een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft twee keer zoveel bladzijden voor stempels. Een zakenpaspoort is 10 jaar geldig.

Tweede paspoort

Je kunt een tweede paspoort aanvragen als je:

 • naar verschillende landen reist waarvoor je een visum moet aanvragen;
 • een bezoek brengt aan landen die in conflict zijn met elkaar.

Als je een tweede paspoort wilt aanvragen gelden de volgende voorwaarden:

 • Je huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
 • Je kunt bewijzen dat je het tweede paspoort nodig hebt.
 • Tweede paspoort is 2 jaar geldig

Reizen met kinderen

 • Reis je met je kind naar het buitenland? Dan moet jouw kind een geldig reisdocument (een paspoort of een identiteitskaart) hebben.
 • Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid(externe link)

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals consulaten en ambassades. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland(externe link). Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl(externe link) is het makkelijker om een paspoort aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool zie je precies welke documenten je nodig hebt en kunt je online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt je veel tijd.