Vanaf 2024 stijgt het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten. Ook wij verwachten hierdoor extra drukte aan onze balies.

Wat is aanleiding voor deze piek?

In 2014 is de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart aangepast van vijf naar tien jaar. Veel mensen hebben daarom in 2014 gewacht met hun verlenging, zodat ze meteen een paspoort of ID-kaart met een geldigheid van tien jaar konden aanvragen. Deze paspoorten en ID-kaarten verlopen nu allemaal in 2024.

Online aanvragen identiteitskaart 

Inwoners van 12 jaar of ouder kunnen online een identiteitskaart aanvragen en betalen. Daarvoor heb je DigiD nodig. Na je online aanvraag kom je op afspraak naar het gemeentehuis. Wat neem je mee:

  • Nieuwe recente pasfoto
  • Al je huidige reisdocumenten (ook al zijn ze verlopen)

Vijf werkdagen later kun je je identiteitskaart ophalen. Een identiteitskaart online aanvragen onder de 12 jaar is alleen mogelijk als er digitale toestemming is gegeven van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

DigiD linkIdentiteitskaart online aanvragen

Online aanvragen paspoort

Je kunt online een paspoort aanvragen en betalen. Daarvoor heb je DigiD nodig. Na je online aanvraag kom je op afspraak naar het gemeentehuis. Wat neem je mee:

  • Nieuwe recente pasfoto
  • Al je huidige reisdocumenten (ook al zijn ze verlopen)

Vijf werkdagen later kun je je paspoort ophalen. Een paspoort online aanvragen onder de 18 jaar is alleen mogelijk als er digitale toestemming is gegeven van beide ouders of van degene die het gezag heeft.

DigiD linkPaspoort online aanvragen

Aanvragen op het gemeentehuis

Je kunt je identiteitskaart of paspoort ook op het gemeentehuis aanvragen. Probeer de drukte voor te zijn: maak minimaal vier weken voordat je paspoort of identiteitskaart verloopt een afspraak. Dan is de kans het grootst dat je je nieuwe paspoort of ID-kaart op tijd in bezit hebt.

Hoe maak je een afspraak? 

Maak hier online je afspraak. Of bel naar 14 0561.