Is het riool bij jou verstopt? Op deze pagina lees je wat je moet doen en wie verantwoordelijk is voor de verstopping.

Wat moet ik doen?

  • Meld problemen met het riool altijd bij de gemeente.
  • Informeer bij jouw buren of zij ook problemen hebben met de riolering.
  • Gaat het om riolering waar de gemeente niet verantwoordelijk voor is? Neem dan contact op met de eigenaar of verhuurder van de woning.
  • Onderzoek waar de verstopping zit. Hiervoor moet de eigenaar de erfscheidingsput/ontstoppingsstuk zelf (laten) opgraven. Op de grens van bijna elk perceel ligt een zogenaamd ontstoppingsstuk. Het opgraven van het ontstoppingsstuk kan duidelijkheid verschaffen over waar het probleem zit.

Staat er water in het ontstoppingsstuk?

Als er water in het ontstoppingsstuk staat, zit de verstopping in het gemeentelijke deel. Bel in dit geval altijd de gemeente. De gemeente zorgt voor het oplossen van de verstopping.

Staat er geen water in het ontstoppingsstuk? 

Als er geen water in het ontstoppingsstuk staat, is de doorgang naar het gemeentelijke riool open en zit de verstopping dus op het eigen erf. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor het ontstoppen.

Voor wie zijn de kosten?

Bij een verstopping in het gemeentelijk deel, lost de gemeente het op. Wij brengen geen kosten in rekening.Heb je de verstopping in het gemeentelijk deel laten oplossen door een bedrijf? Dan zijn de kosten voor jouw rekening. Let op: de gemeente vergoedt in dit geval niet de gemaakte kosten voor de ontstopping.

Bij een verstopping op eigen erf, ben je zelf verantwoordelijk voor het ontstoppen en de kosten. Ook eventuele herstelkosten van defecten zijn voor eigen rekening.