Het Stellingenpad is zaterdag 18 februari uitgeroepen tot wandelroute van het jaar 2023 in de Benelux. In Gent werd de verkiezingsuitslag feestelijk bekendgemaakt. De jury noemde het Stellingenpad ‘rustig en bijzonder door het unieke gebied dat nog onontdekt is’. Het pad loopt voor een groot deel door de gemeenten Weststellingwerf en Ooststellingwerf. Dit gebied wordt ook wel de Stellingwerven genoemd.

Wethouder Roelof Theun Hoen is erg trots op de titel voor dit pad: ‘‘In onze gemeente hebben we prachtige fiets- en wandelpaden met veel mogelijkheden en variatie. Het is geweldig dat het Stellingenpad bekroond wordt met deze titel. Hopelijk zorgt dit ook voor meer bekendheid van de Stellingwerven. En geeft het een impuls aan de recreatie en toerisme in ons gebied.’’

Stellingenpad: een bijzonder onontdekt gebied

Het Stellingenpad gaat door Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de kop van Overijssel. De Stellingwerven is een bijzonder gebied met een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad leidt je onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt 15 etappes van 12 tot 28 km en is onderdeel van het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

Genomineerde wandelroutes

De jury bezocht de afgelopen maanden 15 geselecteerde wandelroutes om ze in de praktijk te testen. Het Stellingenpad werd vervolgens samen met het Betuwepad (NL), GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE), de Heuvelrughike (NL) en het National Park Trail (BE) genomineerd voor de top 5.