Als je in Nederland woont, geen Nederlander bent en de nationaliteit hebt van een andere lidstaat van de Europese Unie (EU), mag je zelf bepalen in welk EU-land je stemt voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Je mag stemmen in Nederland (het EU-land waar je woont) of in het EU-land waarvan je de nationaliteit hebt.

Als je ervoor kiest in Nederland te stemmen voor de verkiezingen van de (Nederlandse) leden van het Europees Parlement, moet je je hiervoor registreren bij jouw gemeente. Je doet dat via onderstaand formulier. Wanneer je dit formulier hebt ingevuld, mag je niet meer stemmen in het land waarvan je de nationaliteit hebt. 

DigiD linkAanvraagformulier stemmen met een Europese nationaliteit (model Y32)

Wil je stemmen voor de Europese verkiezingen in het EU-land waarvan je de nationaliteit hebt? Dan hoef je je niet te registreren bij jouw Nederlandse gemeente, tenzij je je eerder al in Nederland hebt geregistreerd voor de Europese verkiezingen. In dat geval neem je contact op met de Nederlandse gemeente waar je woont, om je eerdere registratie Y 32 in te trekken. Informatie over eventuele eerdere registratie kun je opvragen bij je gemeente.

Meer informatie

Wilt je meer informatie over:

  • stemmen als EU-burger in het land van afkomst
  • stemmen vanuit het buitenland
  • stemmen in een EU-land waar je woont 

Kijk dan op de webpagina Europese verkiezingen 2024: Alles wat je moet weten (europa.eu)(externe link).

Zie ook: Vertalingen registratieformulier in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools (rijksoverheid.nl)(externe link).