Oekraïense vluchtelingen kunnen tijdelijk geen verblijfssticker ophalen bij de IND. Dit komt doordat de verblijfsstickers op zijn. De IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) verwacht dat er vanaf half oktober weer stickers beschikbaar zijn.

Heeft een Oekraïense vluchteling op dit moment nog geen sticker, dan heeft dit geen gevolgen voor zijn of haar verblijf, de opvang of mogelijkheden om te werken in Nederland.

Verblijfssticker

Bij de opvang en registratie van Oekraïense vluchtelingen wordt gebruik gemaakt van het zogenoemde sticker-proces van verblijfsbewijzen. De verblijfssticker toont aan dat je als Oekraïense vluchteling rechtmatig in Nederland verblijft. De afgelopen weken heeft de IND meer dan 45.000 stickers uitgereikt.

Tijdelijk geen stickers beschikbaar

De IND heeft tijdelijk geen verblijfsstickers beschikbaar door een tekort aan grondstoffen die nodig zijn voor het maken van de sticker. Dit betekent dat het vanaf 5 september niet meer mogelijk is een sticker op te halen. Als de IND zekerheid heeft over de leveringsdatum, zal het weer mogelijk zijn om een afspraak in te plannen. De IND verwacht dat dit rond half oktober zal zijn.

Gevolgen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Heb je nog geen bewijs van verblijf? Je hoeft je geen zorgen te maken. De IND probeert iedereen die er recht op heeft voor 31 oktober 2022 van een sticker te voorzien. Eerder was de sticker vanaf 1 september nodig om te kunnen werken. Die datum is verschoven naar 31 oktober 2022.

Meer informatie over de verblijfsstickers vind je op de website van het IND.