Sinds 1 januari 2013 heft gemeente Weststellingwerf toeristenbelasting. Je betaalt toeristenbelasting als je als particulier of ondernemer tegen vergoeding overnachtingen aanbiedt, bijvoorbeeld in een:

  • hotel;
  • bed & breakfast;
  • recreatiewoning;
  • op een camping;
  • in een haven.

De gemeente heft toeristenbelasting, omdat toeristen tijdens hun verblijf profiteren van de lokale voorzieningen. Je kunt dit bedrag doorberekenen aan de toerist die bij je overnacht.

Je betaalt geen toeristenbelasting voor gasten die inwoner zijn van Weststellingwerf (en zo staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)).

Online aangifte doen

Doe online aangifte van (water)toeristenbelasting

Wat kost het?

De toeristenbelasting bedraagt een percentage van de verblijfsomzet en dus niet een vast bedrag per overnachting. Het tarief is 4%. Op deze manier betaalt iedereen naar de grootte van zijn of haar bedrijf.

Verblijfsomzet

De verblijfsomzet zijn alle vergoedingen die je hebt gerekend voor het verblijf aan jouw gasten. Het gaat hierbij om de vergoeding voor het verblijf en de standaard daarbij behorende diensten zoals gas, elektra en water. Het maakt niet uit of je deze diensten apart in rekening heeft gebracht of niet.

Extra diensten horen alleen tot de verblijfsomzet, wanneer deze horen bij de all-in prijs van het verblijf. Losse extra diensten die apart kunnen worden afgenomen, zoals gebruik van fitnessruimte, sauna, tennisbaan, zwembad en/of maaltijden, horen niet bij de verblijfsomzet.

Alle vastgestelde tarieven zijn te vinden in de Verordening toeristenbelasting.

Wat moet ik doen?

Bied je overnachtingen aan? Elk jaar krijg je een aangifteformulier waarop je de omzet van het voorgaande kalenderjaar moet invullen. Het gaat om de verblijfsomzet zoals bij kosten is weergegeven. Het ingevulde formulier moet uiterlijk 1 april bij de gemeente binnen zijn.

Wanneer krijg je de aanslag?

Op basis van de door jou ingevulde informatie, krijg je een aanslag in mei.

Heb je geen formulier ontvangen?

Heb je geen formulier ontvangen, maar bied je tegen vergoeding wel overnachtingen aan? Dan ben je belastingplichtig. Regel je aangifte eenvoudig online via het "aangifte van toeristenbelasting" formulier.

Betalingstermijnen

De aanslagen worden ingevorderd in één termijn, krijg je een voorlopige aanslag dan betaal je in vier termijnen.

Achtergrondinformatie

De gemeente kan geïnteresseerd zijn in informatie over het aantal toeristen dat je in een jaar hebt ontvangen, hun verblijfsduur en het aantal verblijfsplaatsen (zoals het aantal bedden in jouw hotel, het aantal staanplaatsen op jouw camping of het aantal aanlegplaatsen aan jouw steiger). De gemeente gebruikt deze informatie voor het gemeentelijke toeristenbeleid en stuurt de statistische informatie naar het Centraal Bureau voor de Statistiek.