Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan hebt of een visum wilt aanvragen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie beoordeelt je aanvraag. Een VOG kan op verschillende manieren aangevraagd worden, digitaal via Justis of persoonlijk aan de balie op het gemeentehuis. Digitaal aanvragen via Justis is het goedkoopste.

VOG aanvragen bij Justis

Je kunt de VOG online aanvragen bij Justis. Dan hoef je niet naar het gemeentehuis te komen.

Je werkgever vult zijn deel van het aanvraagformulier in op de website van de Dienst Justis, de screeningsautoriteit van de Rijksoverheid. daarna vul je jouw deel van het aanvraagformulier in (inloggen met DigiD) en betaalt.

Bezoek de website van Justis voor meer informatie

VOG aanvragen aan de balie

Wil of kun je je aanvraag VOG niet online regelen? Dan moet je op het gemeentehuis langskomen om de VOG aan te vragen. Hiervoor moet je een afspraak maken.

Gebruik het formulier dat je hebt gekregen van jouw werkgever en neem het mee naar het gemeentehuis. Let erop dat je altijd de meest recente versie van het aanvraagformulier VOG heeft gekregen. Het aanvraagformulier moet volledig zijn ingevuld en door jezelf en jouw werkgever zijn ondertekend. Aan de balie word je gevraagd een geldig identiteitsbewijs te tonen.

Twee tot vier weken na de aanvraag krijg je de VOG door Justis per post thuisgestuurd.

Ben je niet (meer) ingeschreven bij de gemeente of woon je in het buitenland? Dan moet je de VOG rechtstreeks aanvragen op de website van Justis. Dit geldt ook als je een aanvraag wilt doen voor een bedrijf of organisatie.

Online afspraak maken om een VOG aan te vragen

Wat kost het?

Soort aanvraagKosten
Digitaal via Justis€ 33,85
Persoonlijk aan de balie€ 41,35