Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan hebt of een visum wilt aanvragen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie beoordeelt je aanvraag.

DigiD linkDigitaal een VOG aanvragen via de gemeente

Een VOG kan op drie verschillende manieren aangevraagd worden, digitaal via Justis, digitaal via de gemeente, of persoonlijk aan de balie op het gemeentehuis.
Digitaal aanvragen via Justis is het goedkoopste, maar je werkgever moet daarvoor eHerkenning geactiveerd hebben.

Hieronder staan alle drie de manieren beschreven.

Digitaal via Justis

U kunt de VOG online aanvragen bij Justis. Dan hoef je niet naar het gemeentehuis te komen.

Let op: je hebt daarvoor DigiD nodig, daarnaast moet je werkgever de aanvraag eerst klaarzetten op de website van Justis. Je werkgever heeft daarvoor eHerkenning nodig.

Digitaal een VOG aanvragen via Justis is goedkoper dan een digitale of persoonlijke aanvraag bij de gemeente.

Digitaal via de gemeente

Kan je werkgever de aanvraag niet digitaal klaarzetten, dan kun je de VOG digitaal bij de gemeente aanvragen. Je hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen. Je hebt daarvoor DigiD en het volledig ingevulde aanvraagformulier nodig.

Na inloggen vul je de gegevens in die op het aanvraagformulier staan vermeld. Vervolgens upload je alle bladzijden van het aanvraagformulier. Na verzending van de aanvraag en het formulier naar de gemeente betaalt je de VOG direct online. 

Lukt het niet om het volledige aanvraagformulier digitaal te uploaden? Neem dan altijd contact op met de gemeente voordat je de aanvraag verstuurt. Aanvragen zonder een geüpload aanvraagformulier kunnen niet in behandeling worden genomen.

Let erop dat je altijd de meest recente versie van het aanvraagformulier VOG hebt gekregen en uploadt. Het aanvraagformulier moet volledig zijn ingevuld en door jezelf en je werkgever zijn ondertekend.

Persoonlijk aan de balie

Wil of kun je je aanvraag VOG niet online regelen? Dan moet je op het gemeentehuis langskomen om de VOG aan te vragen. Hiervoor moet je een afspraak maken.

Gebruik het formulier dat je hebt gekregen van jouw werkgever en neem het mee naar het gemeentehuis. Let erop dat je altijd de meest recente versie van het aanvraagformulier VOG heeft gekregen. Het aanvraagformulier moet volledig zijn ingevuld en door jezelf en jouw werkgever zijn ondertekend. Aan de balie word je gevraagd een geldig identiteitsbewijs te tonen.

Twee tot vier weken na de aanvraag krijg je de VOG door Justis per post thuisgestuurd.

Ben je niet (meer) ingeschreven bij de gemeente of woon je in het buitenland? Dan moet je de VOG rechtstreeks aanvragen op de website van Justis. Dit geldt ook als je een aanvraag wilt doen voor een bedrijf of organisatie.

Online afspraak maken om een VOG aan te vragen

Wat kost het?

Soort aanvraagKosten
Digitaal via Justis€ 33,85
Digitaal via de gemeente€ 41,35
Persoonlijk aan de balie€ 41,35