Je kunt de rechter vragen om jouw voornaam te wijzigen. Bijvoorbeeld omdat je je voornaam niet mooi vindt of je voornaam niet meer bij jou past, vanwege een geslachtsverandering. Je hebt een advocaat nodig om de aanvraag in te dienen.

Wat moet ik doen?

  • Neem eerst contact op met een advocaat.
  • De advocaat dient vervolgens de aanvraag in bij de rechtbank.
  • Bij minderjarigen moet de wettelijke vertegenwoordiger (een van de ouders of de voogd) het verzoek bij de advocaat indienen.

Als de rechter besluit dat jouw voornaam gewijzigd mag worden, dan moet de gemeente jouw geboorteakte aanpassen. De rechtbank stuurt daarom de uitspraak naar de gemeente die jouw geboorteakte bewaart.

Als je geen geboorteakte hebt, dan stelt de rechtbank in Den Haag de gegevens vast voor een geboorteakte.

Aanpassen van documenten

De gemeente registreert jouw nieuwe voornaam. Alle overheidsinstanties die gegevens krijgen van de gemeente weten dan ook jouw nieuwe voornaam. Aan andere instanties moet je zelf doorgeven dat je een nieuwe voornaam hebt.

Let op! Jouw nieuwe voornaam moet op jouw identiteitsbewijs staan. Vraag daarom een nieuw paspoort, nieuwe Nederlandse identiteitskaart en/of nieuw rijbewijs aan.

Wat moet ik meenemen?

  • Jouw geldige identiteitsbewijs.

Aanvraag afgewezen

  • Heeft de rechter jouw aanvraag afgewezen? Dan kun je binnen drie maanden hoger beroep indienen bij het gerechtshof.

Aanvullende informatie voor transgenders

Transgenders hoeven niet naar de rechtbank als zij hun voornaam willen wijzigen. Een transgender kan direct terecht bij de gemeente. Wel zijn een aantal documenten nodig, waaronder een verklaring van een arts.