Welzijn op recept is een alternatief voor mensen met lichte psychosociale klachten. Dit zijn klachten die te maken hebben met je gevoelens en gedachten.

Vermoeidheidsklachten, pijn in je nek of gevoelens van stress, angst en somberheid hebben niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen andere problemen een rol, zoals het overlijden van je partner, het verliezen van je baan of gevoelens van eenzaamheid.

Welzijnsrecept

Bij problemen, waarvoor geen medische behandeling of verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis nodig is, kan je huisarts of de praktijkondersteuner (POH) jou een welzijnsrecept voorschrijven. Je klachten kunnen verdwijnen door activiteiten of bezigheden die jij leuk vindt om te doen. Door actief bezig te zijn wordt je aandacht verlegd van je klacht(en) of beperking(en) naar het plezier dat je beleeft. Dit heeft meteen invloed op je levensvreugde, je zelfbeeld en je welzijn. Dus: in plaats van medicijnen of een doorverwijzing naar een psycholoog, ga je iets doen dat bij jou past en wat bijdraagt aan jouw gevoel van welzijn en geluk!

Welzijnscoach

Een welzijnscoach helpt jou het vinden van activiteiten. Door met je in gesprek te gaan, zoeken jullie samen uit wat bij jou past. Wat vind jij leuk om te doen? Vrijwilligerswerk? Een creatieve activiteit? Zoals bijvoorbeeld schilderen? Samen wandelen?  Iets anders? Jouw welzijnscoach regelt het contact en de aanmelding. Als je dat fijn vindt, kan jouw welzijnscoach met je meegaan naar je activiteit. Een welzijnscoach werkt vanuit jouw hulpvraag en weet precies welke activiteiten er in de wijken en in jouw gemeente zijn.

Welke huisartsenpraktijken doen mee?

Het gebiedsteam, alle huisartsenpraktijken en thuiszorgorganisaties uit onze gemeente doen mee aan Welzijn op Recept.