Weststellingwerf gaat samenwerken met het Armoedefonds om uitgiftepunten voor menstruatieproducten in de gemeente op te zetten.

Bij deze punten kunnen meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten krijgen als er thuis geen geld is om zelf de producten te kopen. Er komen meerdere uitgiftepunten in de gemeente waar deze producten gehaald kunnen worden. Met de uitgiftepunten wil de gemeente voorkomen dat meisjes en vrouwen niet naar school, werk of andere afspraken kunnen doordat er geen geld is voor menstruatieproducten.

Meisjes en vrouwen kunnen bijvoorbeeld op school, bij het gebiedsteam, de bibliotheek, consultatiebureaus, het buurthuis of uit een buurt boodschappenkastje menstruatieproducten pakken of ophalen. De Voedselbank is als landelijke organisatie al aangesloten bij het Armoedefonds en zij verstrekken nu al menstruatieproducten. Het Armoedefonds zorgt voor de levering richting de uitgiftepunten.

Laagdrempelig

De gemeente verwacht dat rond menstruatiearmoede schaamte een rol spelen. Daarom is het volgens Weststellingwerf van belang om zo laagdrempelig mogelijk deze producten te verstrekken. ,,Door als gemeente deel te nemen aan het Armoedefonds kunnen we zelf bekijken wat geschikte uitgiftepunten zijn.”

Naast menstruatieproducten is er mogelijk behoefte aan andere spullen, zoals verzorgingsproducten en luiers. Het Armoedefonds biedt incidenteel ook dergelijke producten aan. De gemeente bekijkt hoeveel vraag hier naar is en of er voor dergelijke producten ook iets moet worden opgezet.

Landelijke aanpak

In december heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten dat menstruatieproducten gratis moeten worden voor mensen met een laag inkomen. Door nu al de uitgiftepunten op te zetten, wacht Weststellingwerf niet op deze landelijke aanpak. Het Armoedefonds geeft aan dat gemeenten nu al kunnen starten met het opzetten.

Kosten

De overeenkomst met het Armoedefonds is in eerste instantie voor een jaar. De kosten voor het deelnemen aan het Armoedefonds voor het bevoorraadden van de uitgiftepunten bedragen voor het eerste jaar 5000 euro. De verwachting is dat de vergoeding van de kosten voor gratis menstruatieproducten na de invoering van de landelijke aanpak volledig door de Rijksoverheid verloopt.