Belangrijk voor een veilige en leefbare buurt is het delen van informatie tussen buurtbewoners. Een Buurtpreventie WhatsAppgroep kan daarbij helpen. Buurtbewoners kunnen zelf zo’n WhatsApp groep starten. Via WhatsApp kunnen inwoners samen verdachte situaties signaleren, elkaar waarschuwen,  de verdachte situatie melden bij de politie en eventueel verstoren. 
 

Inwoners zijn via de Buurtpreventie WhatsAppgroep extra ogen en oren voor de politie. De meeste woninginbraken worden namelijk voorkomen of opgelost dankzij oplettende buren. 

Wil je meer informatie over de Buurtpreventie WhatsAppgroep?

Wil je meer informatie over Buurtpreventie WhatsApp? Of wil je meedoen aan een bestaande groep bij jou in de straat? Mail dan naar info@weststellingwerf.nl. Wij kunnen je in contact brengen met de beheerder van de Buurtpreventie WhatsAppgroep in jouw buurt.

Wil je zelf een Buurtpreventie WhatsAppgroep opstarten?

Ben jij beheerder van een Buurtpreventie WhatsAppgroep? Meld jouw Buurtpreventie WhatsAppgroep aan bij de gemeente via info@weststellingwerf.nl

Een paar tips voor een Buurtpreventie WhatsAppgroep

Groepsleden

 • Zorg dat de groepsleden minimaal 18 jaar zijn. 
 • Er kunnen maximaal 100 personen lid worden. Zorg ervoor dat iedereen in dezelfde buurt of wijk woont.  

Tips voor het delen van berichten

 • Wees je er van bewust dat niet iedereen elkaar kent in de WhatsAppgroep. Start je bericht daarom met (een afkoring van) je naam, straatnaam + huisnummer zodat voor iedereen duidelijk is wie iets gezien heeft en waar. 
 • Wees terughoudend met het delen van foto’s van personen. In veel gevallen voldoet een signalement ook. 
 • Plaats geen overbodige berichten. Een Buurtpreventie WhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. 

Buurtpreventie via Whatsapp

 • Gebruik de Buurtpreventie WhatsApp volgens de SAAR afkorting: 
  S = Signaleer
  A = Alarmeer 112 (laat dit aan de groep weten, zodat de politie geen vijftig telefoontjes krijgt) 
  A = App om wat je gezien hebt bekend te maken aan anderen (alleen actuele meldingen)
  R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. Doe dit alleen als het veilig kan, zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon. Speel nooit voor eigen rechter!

Er zijn stickers beschikbaar voor op ramen en deuren om te laten zien dat er een Buurtpreventie WhatsAppgroep actief is. Je kunt deze stickers per mail aanvragen via info@weststellingwerf.nl.