De Wet Bibob helpt gemeenten om te voorkomen dat zij als overheid criminele activiteiten mogelijk maken, door bijvoorbeeld een vergunning te verlenen.

Bij de aanvraag van bepaalde vergunningen moet een aanvrager extra vragen beantwoorden. Dit Bibob-onderzoek is een verplicht onderdeel van de vergunningaanvraag.

Hoe werkt het?

Wanneer je voor één van de volgende onderwerpen een vergunning aanvraagt, moet je ook onderstaande Bibob-formulieren invullen en aanleveren:

  • Horeca-inrichtingen
  • Coffeeshops
  • Seksinrichtingen
  • Speelautomatenhal

Blijkt uit de gegevens dat er gevaar bestaat dat de vergunning gebruikt wordt voor criminele activiteiten? Of kan de aanvrager of kunnen zakenpartners van de aanvrager in verband gebracht worden met strafbare feiten? Dan kan de gemeente de vergunning weigeren of intrekken. Soms is aanvullend onderzoek door het Bureau Bibob nodig. 

Wat moet ik doen?

Je vult beide Bibob-vragenlijsten in en voegt deze als bijlage bij je vergunning aanvraag.  

Afhankelijk van wat je invult, moet je nog extra bijlagen aanleveren. Bijvoorbeeld over de financiering en de zeggenschapsstructuur van je bedrijf. Vergunning aanvragen die niet compleet zijn, worden niet in behandeling genomen.

Procedure

De behandeling van je vergunning aanvraag duurt normaal gesproken 8 weken. Alleen wanneer aanvullend onderzoek van Bureau Bibob nodig is, duurt de behandeling langer. 

Het Bureau Bibob moet binnen 8 weken een advies leveren aan het bestuursorgaan. Deze periode kan eenmaal met 4 weken worden verlengd. Deze verlenging kan langer duren wanneer Bureau Bibob extra informatie van de aanvrager nodig heeft. Dit is afhankelijk van de tijd die het de aanvrager kost om de vragen te beantwoorden.