De WOZ-waarden van woningen in Nederland zijn openbaar.

Hoe vind je de WOZ-waarde?

Je kunt de gegevens opvragen via het wozwaardeloket.nl(externe link) van het Kadaster. Je kunt hier zoeken op postcode, adres of plaats. Zo kun je de WOZ-waarde van je eigen woning vergelijken met die van woningen in de omgeving.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Hoe werkt het?

  • De gemeente bepaalt elk jaar de waarde van je woning en/of bedrijfspand.
  • Deze WOZ-waarde is de waarde die de onroerende zaak had op 1 januari van vorig jaar. Deze datum heet de waardepeildatum.

De WOZ-waarde bepaalt hoeveel onroerende zaakbelasting (OZB) je aan de gemeente betaalt.

Wat moet ik doen?

De WOZ-waarde staat op de aanslag OZB die je elk jaar krijgt. Als je wilt controleren hoe de waarde bepaald is, dan kun je het taxatieverslag opvragen bij de gemeente.

Je hebt de WOZ-waarde ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor gebruik je de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarover je belastingaangifte doet. Deze WOZ-waarde kun je heel makkelijk zelf vinden via www.wozwaardeloket.nl.

Online je eigen WOZ-beschikking en Taxatieverslag bekijken

DigiD linkWOZ-waarde inzien

Heb je een vraag over je WOZ-beschikking? 

Bekijk dan hier het overzicht van veel gestelde vragen. Meestal staat het antwoord op jouw vraag hier tussen.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde? 

Om de WOZ-waarde van jouw onroerende zaak te bepalen kijkt de gemeente naar de waarde op 1 januari 2023. Dit is de waardepeildatum. De toestandsdatum is gelijk aan de waardepeildatum, behalve als jouw onroerende zaak in de loop van 2023 is veranderd door bijvoorbeeld verbouw, aanbouw of sloop. Dan kijkt de gemeente naar de situatie van het pand op 1 januari 2024. Dit is dan de toestandsdatum. De gemeente rekent deze nieuwe waarde terug naar het prijspeil van 1 januari 2023.

Wij vergelijken jouw woning met soortgelijke woningen die verkocht zijn in 2022 en in de eerste maanden van 2023. Dit heet de vergelijkingsmethode. Jouw woning kan wel verschillen van de woningen waarmee we vergelijken. Bijvoorbeeld in ligging, grootte, bouwkundige staat, kwaliteit of onderhoudstoestand. Met die verschillen houden wij rekening.

Twijfel je toch over je WOZ-waarde en wil je bezwaar maken? Kijk dan hier voor de mogelijkheden om bezwaar te maken.