De WOZ-waarden van woningen in Nederland zijn openbaar.

Hoe vind je de WOZ-waarde?

Je kunt de gegevens opvragen via het wozwaardeloket.nl(externe link) van het Kadaster. Je kunt hier zoeken op postcode, adres of plaats. Zo kun je de WOZ-waarde van je eigen woning vergelijken met die van woningen in de omgeving.

Waarom stijgt mijn WOZ-waarde?

Hoe werkt het?

  • De gemeente bepaalt elk jaar de waarde van je woning en/of bedrijfspand.
  • Deze WOZ-waarde is de waarde die de onroerende zaak had op 1 januari van vorig jaar. Deze datum heet de waardepeildatum.

De WOZ-waarde bepaalt hoeveel onroerende zaakbelasting (OZB) je aan de gemeente betaalt.

Wat moet ik doen?

De WOZ-waarde staat op de aanslag OZB die je elk jaar krijgt. Als je wilt controleren hoe de waarde bepaald is, dan kun je het taxatieverslag opvragen bij de gemeente.

Je hebt de WOZ-waarde ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor gebruik je de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarover je belastingaangifte doet. Deze WOZ-waarde kun je heel makkelijk zelf vinden via www.wozwaardeloket.nl.

Online je eigen WOZ-beschikking en Taxatieverslag bekijken

DigiD linkWOZ-waarde inzien

Heb je een vraag over je WOZ-beschikking? 

Bekijk dan hier het overzicht van veel gestelde vragen. Meestal staat het antwoord op jouw vraag hier tussen.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde? 

WOZ betekent waardering onroerende zaken. De WOZ-waarde is de waarde die de woning zou hebben als deze op de waardepeildatum verkocht zou zijn. Natuurlijk worden niet alle woningen op de waardepeildatum verkocht. Hoe kan een gemeente dan toch de waarde van alle woningen bepalen?

Bepaling WOZ-waarde

  • De gemeente kan de waardebepaling zelf uitvoeren of een taxatiebureau inhuren.
  • Eerst verzamelt de gemeente informatie over de woningen: de oppervlakte van het perceel, de inhoud van de woning en of er nog andere bouwsels zijn zoals een garage of schuur.
  • De gemeente kan niet alle woningen apart taxeren. Daarom deelt de gemeente de woningen op basis van de verzamelde informatie in groepen in. Een groep bestaat uit vergelijkbare woningen. Dit zijn woningen die op elkaar lijken als het gaat om ligging, bouw en onderhoudstoestand.
  • Daarna wordt één of een aantal woningen in zo'n groep getaxeerd. De getaxeerde woning(en) is de referentiewoning. De waarde van de andere woningen in de groep wordt bepaald door te vergelijken met de referentiewoning.